lördag 7 mars 2009

Vargen kommer inte

Lili och Sussie har varit och mött vargar. Helt fantastiskt! Någon måste bli vargarnas talesman i Sverige, för idag är det bara jägare som kommer till tals (som experter och ibland är det jägare som är inhyrda sakkunniga hos myndigheter!). Det är ju så att bilar, tåg och jakthundar tar betydligt fler tamdjur än vargar gör. Men ingen vill förbjuda bilarna, tågen eller hundarna för det. Och för rennäring - ge rejält bidrag och bättre förutsättningar att flytta renar när de vandrar (det är inprogrammerat i djuren att de vandra) så slipper man jaga bort alla vilda djur från deras territorium.

Vargen kommer inte och om inte vi vaknar så blir vi lika dåliga som de som tjuvjagar Afrikas elefanter och noshörningar, eller Bengaliens tigrar i Asien. Förra veckan skulle man skyddsjaga lodjur i Jämtland, sex djur fick skjutas, men jägare blev förvirrade och sköt 14!

Det är helt oacceptabelte och oansvarigt. Länsstyrelsens konsulent bara konstaterade att det var förvirring i kommunikation och jägare ute i skogen visste inte om varandra.
Men skaffa mobiltelefoner och skicka sms för guds skull! Snälla, vi måste bevara det vilda och låta det vara för våra barn och barnbarn!