onsdag 4 februari 2009

Bloggekonomibubblan och den digitala kommunismen

IT-bubblan handlade om att alla startade IT-företag som skulle leverera gud vet vad utan att man hade en susning om vad kunderna ville ha, hur de kunde komma åt produkten och hur mycket de ville betala. Men alla skulle ha nätförsäljning.

Idag ska alla blogga - och helst om varandra. Länka, twittra, i kapp sjunga de sociala mediernas allsång, vara med - och tro att man är så otroligt intressant att någon är beredd att betala en eller åtminstone köpa reklamplats på ens sajt. Och ju mer man länkar och twittrar och jojkar - sorry, jaikar - kors och tvärs desto mer ökar värdet av ens profil som intressant person.

Eller så gör man som Blondinbella som berättar i en intervju att hon var inte intressant nog men började hitta på fiktiva roliga saker som hände, såsom inbjudningar till premiärfester - och efter att folk trodde det och allt fler läste henne så hände det - hon fick inbjudningar!

Jag börjat känna mig som en bloggkärring i underlandet - är det ingen som ser den kultur av narcissism som finns här? Är det ingen som fattar hur vi skapar bara digitala poséer - vaxdockor - som vi visar upp, för ingen vågar egentligen skriva om PMS, skillsmässan, otroheter, fyllan och baksmällan, att man fått sparken, barnen har ADHD eller annat verkligt. Nixpix här ska det vara lättsamt, ofarligt och finurligt. Och hela tiden.

Och lägg därtill alla pirater som är de nya digitala kommunisterna: allt du gör och skapar tillhör alla, allt ska vara gratis och är det någon som finansierat något så ska alla bara kunna omhänderta det för sina syften, och jag har rätt att använda dig och dina ord för att skapa mig själv ett namn = sökträffar = ekonomi för mig. Och ingen ska argumentera emot att alla har rätt att hålla koll på alla, allt ska synas och synas... Produktionsmedlen är också socialiserade genom att användare piratkopierar program och vägrar att betala för tekniken. Jämförelserna är slående lika förra seklets början då det handlade om pappersmaskiner och elvävstolar.

Är inte detta kommunism i sin renaste form? Ägandet afskaffad? Produktionsmedlen socialiserade? Hierarkierna avskaffade? Så stod det i a f i Das Kapital när jag läste den senast.

Lenin skulle jubla.