torsdag 30 oktober 2008

Svenska politiker glömmer ofta att man talar svenska i Finland...

Jag har sett detta många gånger innan - att svenska politiker ger mycket mer öppenhjärtliga intervjuer i Finland, där man är väl insatt i inrikespolitiken i Sverige. På något sätt ser man det som "utlandet" och tror inte att det man säger där sipprar in till svenska medier. Själv rapporterade jag ganska länge sedan om t ex en intervju med Miljöpartiets ledare som sade i finsk media att den enda vägen för de gröna i Sverige är att acceptera EU-medlemskapet och sluta begära utträde. Man sade rakt ut långt innan man vågade säga det på partimöten här hemma.

Och nu med Bodström som försagt sig till Huvudstadsbladet: att han är lovad ministerpost av Mona Sahlin - och då gungar det nu runt Sahlin. Först dementerade han, sedan kom reporten Lena Skogberg och säger att hon har allt på band (vilket jag tror för de finska reglerna är mycket tuffare och en reporter blir även personligen ansvarigt för felaktigheter i tidningen, så risktagandet är mycket lägre än här) och sedan säger Bodströms presstaleskvinna Romanus att Huvudstadsbladet kommer att skriva en rättelse (vilket visar att hon kan inget om finsk press, de skulle inte göra det av principskäl om de ens hade lovat det, efter att Romanus går ut och säger det, det nöje skulle de inte ge en presstaleskvinna, inte gubbarna som jag känner i finsk press i alla fall). Därefter blir rättelsen Bodströms Genmäle som dock den tuffe Hannu Olkinuora (f d SVD) från Huvudstadsbladet dementerar - han har inte sett något än.

Nu har Bodström skrivit ett genmäle till Huvudstadsbladet där han säger att OM han hade sagt och OM han skulle ha blivit erbjuden en ministerpost...

Följetången lär fortsätta.