söndag 14 september 2008

Vet du om var världens största passagerarfartygskatastrof hände och när?


Nej, varken Titanic eller Estonia var ens i närheten av dimensionern på denna katastrof. Ställ dig frågan: varför finns inga filmer om detta - varför berättas inte detta i skolan - varför?!

Genom tidernas värsta passagerarfartygskatastrof hände några mil härifrån 1945 då det tyska fartyget Wilhelm Gustloff som hade bara varit i trafiken några år besköts med tre torpeder från en rysk u-båt i januari, då det var minus 15 grader ute i luften. Fartyget hade uppemot 10 000 passagerare som flydde undan Röda Arméns offensiv och den var på väg mot Kiel. Ca 1000 passagerare räddades upp från det iskalla havet men resten drunknade.

Jag är djupt oroad över tendensen att över att vi inte berättar historiska händelser och lämnar tolkningsföreträdet till de nynazistiska krafterna som självklart drar nytta av tystnaden. Det är inte acceptabelt på något plan att utbildade vuxna i Sverige och Finland har aldrig hört talas om världens största sjökatastrof som hände precis utanför svenskt farfatten drygt 60 år sedan så att det säkert finns än idag människor som minns detta. Vad är det mer som har tystats och mörkats?