söndag 7 september 2008

SVT missade två silvermedaljer i OS!

Anna Svärding från Ridförbundet ryter till idag på Aftonbladet och det med rätta. Medan SVT sände på två kanaler från OS missade man direktsända hoppningsfinalen där TRE svenskar tävlade, och Rolf-Göran Bengtsson sedan tog faktiskt silver! Hon säger att sporten är näst största efter fotbollen, andra största bland tjejer och har 400 000 aktiva i landet. Ändå inget i medier. Det är sant. Lägg därtill att allt fler vuxna börjar också rida igen. Cyklisterna hade faktiskt samma problem med SVT under OS - även Emma Johanssons silver visades först senare som bandad bragd! Båda silvermedaljer såg jag faktiskt direktsänt - på dansk tv.

SVT:s sportkanaler har verkligen inte kvalificerat sig till några guldmedaljer i tv-produktion - tvärtom, vi licensbetalare bör nog sätta lite hårdare press på företaget som misslyckas med sin kärnverksamhet; kommunikation till dem som vill bli kommunicerade till. Det hjälper inte att chefen Albert Svanberg på SVT bad om ursäkt om han inte visar upp hur han strukturellt ska bli bättre på att följa stora och små idrotter som idag inte finns på SVT:s karta. Annars kan det hända igen.

Självklart ska man också följa de egna - svenska blågula deltagare - men riktiga idrottsintresserade vill faktiskt se de allra bäst i världen oavsett om de är svenskar eller inte. Att tro att alla bara kollar på det som är inhemskt ger en mycket okunnig bild av tv-publiken, det är rent av lite otäckt och rasistiskt / patriotiskt att hävda att bara svenska idrottsmän och -kvinnor är intressanta. Så Svanberg - bredda utbudet och gör riktig bevakning av idrott istället för hejaklacks-tv!

Jag har åter upptäckt kvinnornas gymnastik, samt som en ny idrott - dubbelsimhopp. Hur kul är det inte att kolla på?! Nu minns jag att en kollega nämnde att under Sydney OS hade SVT visat koreografisim när det var en svenskmatch i fotboll...som det kan gå!