torsdag 28 augusti 2008

Skoldebatten

Nu pågår skoldebatten igen. Minister Björklunds analys om att det är rörigt och störigt i skolorna får mothugg av dosenter och lärare. Folk ringer som galna till Ring P1 och käftar för och emot den här analysen.

Tänk om det inte är på samma sätt på vartenda svenska skola? Tänk om alla har rätt? Att det är jäkligt stökigt på vissa håll och ordning och reda på andra håll? Det är ju kommunal skola och skolnämnder kan bestämma över massa saker lokalt - sådant som blir bra och sådant som blir mindre bra. T ex i Sigtuna finns en nämnd som ser sig bara som huvudman för den kommunala skolan och hänvisar i alla frågor om regler till friskolornas styrelser, medan i grannkommunen i Järfälla är alla skolor under samma paraply av regler.

Jag tycker det är bra med Björklunds regler. De är ju till klasserna där undervisningsmiljön är dålig och pedagogiken inte fungerar - inte till klasserna där allt fungerar! Och dessutom är förslaget att forskare ska bli fast anställda istället för att hålla i projekt och hela tiden bara fylla i ansökningsblanketter utmärkt.