torsdag 3 juli 2008

Micke "Prinsen" Trolin är rolig

Jag lärde känna Prinsen ett antal år sedan på en bilresa från Linköping till Stockholm. Han är rolig, seriös, smart och har en inre kompass. Micke har tagit många dunster med FP:s högsta ledning - och inte minst visat på ändringar i politiken som skett utan egentliga beslut. Nu har han tagit dunsten med Gunnar Andrén som inte riktigt förstått kraften i bloggvärlden. Samtidigt tycker jag synd om Gunnar - han tillhör en annan generation och fattar knappast vilken skogsbrand som tänds av att han kallar Mickes tilltag för "gestapometoder" - när sakfrågan handlar om FRA! Snacka om humor.

Men allvarligt folks, på ngt sätt måste Sverige försvara sig även i framtiden, eller hur? ALLA länder lyssnar - frågan är bara hur det sker. I och med det är hemligt så går det heller inte påvisa sånt som varit bra - t ex situationer då FRA gjort lite nytta också. Det som jag skulle vilja få fram nu av journalistiken är just spännande historier då Sveriges säkerhet har hängt på en hårstrå men genom att någon i FRA knäckt en kod lyckades man avvärja allt. Jag menar svenskar knäckte ju t ex tyskarnas koder och hjälpte t ex dansk motståndsrörelse under andra världskriget och det tycker de flesta var heroiskt. Det var faktist FRA:s föregångare som gjorde det.

Kanske beror kalabaliken just nu på en historielöshet som gör att man inte vet hur "svenskheten" och "välfärdsstaten" faktiskt byggdes upp. Och varför de är värda lite försvar.