lördag 5 april 2008

Historielösa akademiker skjuter sig själva i foten

Ett antal indignerade akademiker anser att politiker lägger sig in i historiebeskrivningen när man på Forum för levande historia lyfter marxismens brott mot mänskligheten. De skriver upprop och insändare. Professor Emil Uddhammar i Växjö har på mycket träffande sätt kallat dem för nyttiga idioter i Smålandsposten.

De som väsnas nu var tysta när samma forum lyfte nazismbrotten - tvärtom ansågs det som en stor och viktig kampanj i skolorna och medier. Men alla akademiker var också tysta 25 år sedan när jag upptäckte att inte ett ord om Finlands och Sveriges gemensamma 800 år långa historia, om förlusten av Finland 1809 till Ryssland, eller om finska självständighetskrig och andra världskriget fanns med i gymnasiets historieböcker. Maja Hagerman har på ett föredömligt sätt visat även hur hela den svenska historiebesrkivningen och självbilden som skapades på 1800 -talet var fiktioner om vikingar och som ledde till sedan att det skapades grogrund för rasbiologin som hade sin teoretiska bas i tanken om att svenskar var än högre ras.

Så just nu anser jag inte att politikernas inblandning är det största hotet mot svensk historiebeskrivning - utan att akademiker inte gör det de ska; forska. Hade de gjort det de ska hade politiker inte kunnat blanda sig in i ämnet. Forska på ni akademiker som är så indignerade - kom med resultat, visa hur det var förr i tiden, vad som ledde till vad - och gör det förutsättningslöst, vetenskapligt och kritiskt och inte som stöd för gällande politiskt korrekta diskurser. Då kommer den forskade kunskapen garanterat med i skolböcker så småningom. Wilhelm Agrell sade i SR -radion förra vekcan om svenskt kärnvapenprogram på 60 -talet att han upptäckte när han började forska i dessa frågor att ingen har forskat om 60 -talets försvarspolitik, utan allt var bara tillrättalagda tolkningar.

Så akademikernas kritik mot historieämnet är utan tvekan som att skjuta sig själv i foten - det är ju forskare som ska forska om historia. Varför har ni inte gjort det, då? Och nu skjuter de sig i den andra foten också när de ska kritisera andras försök att lyfta skeenden som bevisligen (forskat av utländska forskare) har hänt.